Dongeng sebelum tidur…

Sudah malam… Ikan bobo….🙂

Masih ingatkah sama masa kecil dulu????
Suka di dongengin g kalau pas mau tidur????

Kalau iya berarti samaan dunk… Karena saya dulu juga suka didongengin waktu mau bubu…
Saat itu bagiku dongeng adalah wajib hukumnya saat mau tidur… Entah kenapa cerita dongeng yang keluar langsung dari mulut bapaku itu selalu menjadi pengantar tidurku…
dongend-dongeng itu begitu saja mengalir… dan hampir setiap hari berganti… Saya heran kenapa bisa demikian… :::mungkin karena bapak saya cerdas dan slalu bisa improvisasi😀 :::

tapi dari semua variasi dongeng itu ada satu yang gak ganti, yaitu tokoh utamanya…
Tokoh utama dari dongeng2 yang saya dengar tiap malam selalu KANCIL…
dari satu tokoh itu bisa jadi macem2 crita lho… Seingat saya bisa kancil sama buaya, kancil sama kerbau, kancil sama macan, kancil sama ular, kancil sama gajah, kancil sama pak tani, kancil sama tawon (lebah), dan bisa juga kancil dengan banyak binatang (itu biasanya kalau saya belum ngantuk, jadi tak suruh crita berulang2.. hihi )

berikut salah satu dongeng lengkap dari bapak saya dengan judul “Kancil dan pak tani” dalam versi bahasa asli a.k.a bahasa jawa..
::: Sawijining dino ana kancil lagi mlaku-mlaku neng kebon… Kancil krasa luwe amarga sedino durung mangan.. neg kebon mau.. kancil weruh ana timun akeh banget lan gedhe-gedhe.. Timun-timun mau katon enak banget.. Kancil banjur kepengin.. Kancil banjur tingak-tinguk ndelok kiwa tengen ne… Kancil nggumam ” ah lumayan… pak tani ora ana… timun2 iki iso tak pangan”
Kancil banjur mangan timun2 kuwi.. LAgi enak-enak e mangan PAk tani weruh kancil kuwi… Pak tani mbatin “kurang ajar kancil ki… timunku dipangani.. kudu tak cekel banjur tak beleh si kancil ki ben ora mangani meneh”
pak tani banjur siap2 arep nyekel kancil.. Kancil ora rumangsa menawa ditamatke.. Dasare kancil nggragas dadine kancil tetep mangan terus nganti kuwaregen ra iso mlaku.. mbasan kancil wes kuwaregen ra iso mlaku, pak tani banjur nyekel kancil lan dilebok ke karung..
kancil tulung tulung… tekan ngomah kancil diuculi seko karung banjur dilebok ke kurungan.. “wes kowe neng kene disik aku tak njupuk peso nggo mbeleh kowe”, ujare pak tani marang kancil… Krungu arep dibeleh kancil banjur wedi.. nanging kancil ora kelangan akal.. NAlika pak tani mlebu ngomah njupuk peso, kancil weruh ana kirik e pak tani liwat.. KAncil banjur ngundang kirik mau… ” rik kirik rene a”, ujar e kancil.. Kirik banjur nyedak.. Weruh kancil neng njero kurungan, kirik takon marang kancil ” cil, kowe ngopo neng njero kurungan???”
Kancil mangsuli “Aku ki arep dipek mantu karo pak tani.. arep dipasangke karo anak e pak tani sek ayu dewe kuwi..”
“lho kok kepenak kowe cil??? aku sing wes pirang-pirang taun karo pak tani wae ora dipek mantu…” ujar e kirik
“lha opo kowe kepengen rik???” takon kancil marang kirik… ” Ho o.. aku kepengen banget dadi mantune pak tani” wangsulane kirik
“Nek ngono kowe mlebu a neng kandang iki ngenteni aku… aku ora gelem oq dadi mantune pak tani amarga aku kudu nggoleki adhiku disik neng kutho..” ujar e kancil
“yoh nek ngono aku wae sing dadi mantune pak tani” ujar e kirik
“yoh.. nek kowe pancen kepengen dadi mantune pak tani aku bukak e lawang kurungan iki banjur kowe mlebu kene” wangsulan e kancil
Kirik banjur mbukake kurungane kancil.. kancil metu lan genti ngancingi kirik neng kurungan..
“wes yo rik.. aku njaluk pamit.. aku tak nggoleki adhiku dhisik… aku melu bungah yen kowe dipek mantu pak tani” ujar e kancil
” iyo cil… aku yo matur nuwun karo kowe” wangsulane kirik
kancil banjur mlayu adooooooooooooooh banget…
pak tani wes siap anggone nyepake peso.. mbasan weruh sek neng kurungan kirik pak tani kaget
“Lho kok ganti kowe rik sing neng kene???” ujare pak tani
“Kancil sampun mlayu pak.. kulo mawon ingkang dipundadosaken mantu” wangsulane kirik
“owalah rik kirik… kowe kok bodo banget to.. kancil mau ki arep tak beleh amerga deweke nyolong timun”
Kirik mangsuli “menawi ngaten kulo nyuwun pangapunten pak tani… kulo mboten mangertos”
Kancil sing wes dislametke dening kirik mau wes mlayu tekan adoh… Mlayuuuuuuuuu terus tekan pasar… neng pasar kancil tuku kacu.. kacu diuntel-untel dadi cuntel…

“Mlayuuuuuuuuu terus tekan pasar… neng pasar kancil tuku kacu.. kacu diuntel-untel dadi cuntel…”
nah bagian ini juga pasti ada sebagao penutup dari setiap dongeng😀

itu tadi sedikit kisah masa kecil saya dengan dongeng..
sekarang saatnya bagi dongeng dong… Kalian punya dongeng apa????🙂

  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: